« Ves enrere

Climent destaca els excel·lents resultats de la col·laboració amb les universitats en l'àmbit de l'emprenedoria

Climent destaca els excel·lents resultats de la col·laboració amb les universitats en l'àmbit de l'emprenedoria

El conseller d'Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha signat els convenis amb les cinc universitats públiques valencianes per al desenvolupament del Programa Campus de l'Emprenedor Innovador. L'ajuda prevista ascendeix a un total de 380.000 euros per a l'any 2018.

A la signatura han assistit la rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre; el rector de la Universitat Politècnica de València, Franscisco José Mora; el rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar; la vicerectora d'Estudiants i Compromís Social de la Universitat Jaume I, Inmaculada Rodríguez; i el vicerector de Recerca i Innovació de la Universitat Miguel Hernández, Manuel Miguel Jordà.

El conseller ha ressaltat que «aquest programa és un exemple d'actuació coordinada entre el Consell i les universitats, així com de suport a la difusió dels valors de l'esperit emprenedor entre els joves».

Rafa Climent ha manifestat que "aquesta col·laboració que tenim amb les universitats i també des del Consell Valencià de l'Emprenedoria, ens està donant uns excel·lents resultats i una visió totalment diferenciada de com consolidar nous emprenedors i noves empreses en favor de l'economia real i productiva» .

En aquest sentit, ha recordat que «gràcies a les polítiques que està impulsant el Consell, hem passat de tenir subvencions per generar emprenedors, a tenir més ajudes per a la seua consolidació i la d'aquestes empreses»

Campus de l'Emprenedor Innovador

El Campus de l'Emprenedor Innovador és un programa impulsat per la Direcció General d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme juntament amb les cinc universitats públiques valencianes, en el qual aquestes institucions educatives comparteixen el seu aprenentatge i experiència en diferents iniciatives de suport a l'emprenedoria, de manera que les accions més reeixides de cada una s'estenguen a les altres, beneficiant així tant a les universitats com a l'ecosistema emprenedor.

El Campus de l'Emprenedor Innovador consta de diverses activitats, cadascuna d'elles liderada per la universitat pionera o destacada en el seu desenvolupament.

Aula Emprèn és un programa liderat per la Universitat de València, que consisteix en un curs pràctic per capacitar el professorat en la motivació a l'orientació emprenedora. El seu objectiu final és l'aplicació en la docència de diverses tècniques didàctiques útils per detectar i fomentar valors i cultura emprenedora entre els estudiants. Des de 2013 ha format un total de 539 docents en les 5 universitats i, el passat mes de maig, el comitè de seguiment del projecte Interreg iEER, del qual formen part 11 regions europees, la va sel·leccionar com a projecte pilot per implantar-lo en totes elles.

5UCV STARTUP és un programa liderat per la UPV i el seu objectiu és facilitar el desenvolupament de projectes empresarials de membres de la universitat, potenciar l'esperit emprenedor en aquest àmbit acadèmic, contribuir a la consolidació de les empreses creades en el sistema universitari valencià i enfortir les relacions universitat-empresa. En els 4 anys de funcionament s'han presentat un total de 92 sol·licituds en la categoria de Start Up (antiguitat d'1 a 4 anys) i 189 sol·licituds per a la categoria Júnior (anitgüedad fins a 1 any), el que suposa una mitjana de sol·licituds per any de 23 i 47, respectivament.

El 'Programa Banc de Patents i Coneixement' és liderat per la Universitat d'Alacant, que es constitueix com un programa de valorització i visualització de les millors tecnologies de les universitats i organismes d'investigació valencians, a través del portal electrònic del banc de patents i coneixement www .bancodepatentes.gva.es, per facilitar la seua transferència als sectors productius i de serveis, amb el concurs d'empresaris i emprenedors. Des de 2013 s'han incorporat 215 patents i 29 d'elles ja són casos d'èxit que s'han transferit a empreses.

El programa University Junior International Entrepreneurs, UJIE, és liderat per l'UJI i consisteix en la selecció de joves emprenedors de les cinc universitats públiques valencianes per a la realització de pràctiques internacionals de dos mesos en empreses relacionades amb les idees presentades, de qualsevol país participant en el programa ERASMUS +. Els joves emprenedors reben també formació en el curs Emprenedoria internacional, amb l'objectiu de desenvolupar competències professionals bàsiques i transversals i establir contactes empresarials que incrementen la seua ocupabilitat.

En els 4 anys de vigència del programa, s'han concedit un total de 36 beques per a estades en 15 països, amb França, Alemanya, Itàlia, Holanda i Bèlgica com a destinacions més habituals.

El Mentoring és un programa de formació i mentorització, liderat per la Universitat Miguel Hernández d'Elx, en el qual participen personal docent i alumnat de la comunitat universitària, i l'empresariat. L'objectiu del programa és captar estudiants que pretenen elaborar un pla de negoci i ajudar-los des de la universitat a posar-se en contacte amb l'empresari mentor de la seua elecció.

Els estudiants participen en sessions conjuntes amb els mentors, que els transmeten coneixements i experiència efectiva que permet dur a terme projectes emprenedors. En 2017 s'han aconseguit un total de 54 parelles estudiant-mentor.

Emprendimiento inclusivo

Un dels programes més nous, introduït en 2015, és el d'Emprenedoria Inclusiva, la finalitat de la qual és facilitar l'emprenedoria entre les persones de la comunitat universitària amb diversitat funcional. Fins la data, s'han realitzat dos Congressos Nacionals d'Emprenedoria, Ocupació i Discapacitat, i està previst que s'organitze un altre congrés per a l'any 2019.

El programa E2 Estudiant x Emprenedor, liderat per l'UJI, és un programa dirigit a fomentar la cultura emprenedora entre l'alumnat de la universitat mitjançant el desenvolupament de competències i habilitats transversals .Per això es creen equips formats per empresaris-mentors, que proposen tendències de mercat, i estudiants-tutors, que lideren els equips i fan parella amb l'empresari-mentor. En 2017, el seu primer any de funcionament, ha permès constituir 22 equips.